Ziekenfondshondje

“Ze zijn zo leuk dat ze die hondjes in het ziekenfondspakket moeten stoppen. Zo leuk zijn ze, die hondjes.”

Is er al eens onderzocht wat voor invloed een vrolijke terrier heeft op een depressief mens?? Misschien is het niet eerlijk tegenover de hond. Een voorwaarde is natuurlijk dat je wel van honden moet houden anders heeft het geen zin. Maar stel: Je houdt van honden, je wordt depri en je hebt geen geld om een hond aan te schaffen en hem te onderhouden.
Dan krijg je er een van het ziekenfonds. Maar het moet wel een leuke hond zijn. Niet zo’n sissy, nee, een dwingende terrier. Die je recht aankijkt en aanblaft: IK WIL NU NAAR BUITEN. Dan moet je toch wel.

Zo dacht ik eerst, maar na gisteren heb ik daar toch een ander idee over. Ik sprak een vrouw die ik wel vaker tegenkom met haar hond. Een vrolijk blaffend hondje. Ze was altijd vol lof over die hond: “Zo lief, en je moet naar buiten, zo goed, zo gezond.” Maar gisteren was dat heel anders.

“Ze verhaart zo en ze kan zo blaffen en altijd maar dat lopen. Ik zou haar af en toe wel de nek kunnen omdraaien. En toen dacht ik: arme fik. Hoe goed je het ook doet, er is altijd
wat. Nee, geen ziekenfondshond. Laat die zielige mensen maar lekker zielig
blijven. Niks gratis hond. We gaan honden juist heel duur maken – heel duur.

 

Den Haag, 26-2-11