Oprutte!

Een  paar jaar geleden was Rutte een politicus die, als hij iets slims had gezegd, triomfantelijk de zaal doorkeek. Als hem iets naars werd toegevoegd keek hij betrapt, schuldig en lachte wat onnozel. Maar de Rutte van vandaag kan liegen of het gedrukt staat. Als een interviewer hem onaangenaam bejegend wordt hij niet meer onzeker of kwaad maar geeft rustig antwoord.

“Hij is enorm gegroeid” zeggen sommige mensen. Als ze daarmee bedoelen dat hij naar de toneelschool is geweest en daar een goeie
leerling was hebben ze gelijk. Het is een topacteur geworden. Hij kan ons
alles laten geloven.

Maar Rutte is, met de andere “leiders” van Europese landen het grote jongensspel aan het spelen is. Als hij ’s morgens wakker wordt denkt hij: “vandaag was er iets leuks, oh ja, vergadering in Brussel.” Als het fout loopt zijn ze geen van allen persoonlijk verantwoordelijk. Ze eten er geen boterham minder om, hebben zo weer een andere baan, dankzij het netwerk waar ze jaren aan gesleuteld hebben.  Het zijn machtsbeluste mensen die met de levens van andere spelen alsof het een potje monopoly is. Geld en Macht. Daar gaat het om.

Als, if, indien ik het voor het zeggen had moest elke politicus, vóór hij de politiek in mag, eerst een jaar vuilnisman zijn en in een volkswijk wonen. Ik denk dat je dan een aardige kijk krijgt op de samenleving.
Misschien zouden ze het zo weer vergeten zijn, maar heel misschien blijft er hier en daar wat hangen.

En voor wat Rutte betreft: Oprutte!

Den Haag, 11-11-14