Hielspoor

Ik was vanmorgen weer bij de masseur. Daar ben ik toevallig een jaar geleden terecht gekomen. Ik had hielspoor aan beide voeten en kon
nauwelijks lopen. Vreselijke pijn. De huisarts kon er niets aan doen en ook de orthopeed niet. Rust. Nou, dat had ik zeven maanden gedaan en het werd alleen maar erger. Naar een andere orthopeed. Oh, hielspoor – we laten even foto’s maken, dan weten we het zeker. En ja hoor, hielspoor, kijk maar, hier zie je het. In mijn hiel zag ik een heel klein haakje aan het bot vastzitten. En dat was (volgens de specialist)  de boosdoener.

“Ik laat nu een gipsbeentje aanmeten bij u, daardoor wordt de voet in de juiste stand gedwongen, u draagt dat ding ’s nachts – 6 weken lang.”

“Hoeft dat maar aan één been, ik heb het toch aan beide voeten?”

“Hoeft maar aan één been. Als het over 6 weken niet over is kunnen we het altijd nog opereren, maar ik denk dat het wel goed komt.”

“Als het te opereren is hoe kan het dan zomaar verdwijnen als ik zes weken zo’n gipsbeentje draag?” Ik snapte er niets van. “Mevrouw, probeert u dat nu maar over zes weken kijken we wel verder”. Het consult was duidelijk afgelopen.

Ik naar huis met mijn gipsbeen. Het was de achterkant + een schoentje eraan en dat moest ik dan met een sok eromheen ’s nachts dragen.

Ik kon er niet mee slapen. Kreeg vreselijke spierpijn en na tien slapeloze nachten dacht ik: dit kan nooit goed zijn. Ik stop. En toen kwam ik bij masseur Sander terecht.

Die zei wat heel anders. “Spierverklevingen in de kuit”. “Maar m’n hiel……” “Niks hiel, het komt door de spieren. Kijk, hier zit het.” Hij pakte
mijn enkel ergens beet en ik dacht: oh god, hij amputeert nu mijn voet. Zonder verdoving. Maar nee, het wees alleen maar de plek aan. En dat gaf me toch zo’n vertrouwen.

Ik moet zeggen: ik was liever geopereerd met verdoving want het los masseren van de vaste spieren deed afgrijselijk pijn, maar na drie keer
was ik zo goed als wat van de pijn in mijn voeten af. Hij masseerde alle
pijnlijke plekken (allemaal afvalstoffen) weg en zes weken later had ik nergens meer last van.

Ik vraag me af: wat zouden ze nou toch weggehaald hebben in mijn voet bij zo’n operatie??

Den Haag, 4-4-08